EERSTE LEERJAAR A met uitbreiding (1 Au en 1 LA)
Nederlands
Wiskunde
Natuurwetenschappen
Geschiedenis
Aardrijkskunde
Mens en samenleving
Lichamelijke opvoeding
Godsdienst
Techniek
ICT
3
4
4
2
1
2
1
1
1
2
2
2
1
CLIL?
Dit betekent dat je een vak in een andere taal kan volgen dan in het Nederlands, bij ons is dat in het Frans of het Engels.
Welke vakken?
Op SAM kan je in het eerste jaar het vak geschiedenis volgen in het Frans en het vak mens en samenleving kan je volgen in het Engels. Maar ook economie (Engels) in de tweede tweedes, geschiedenis in de derdes (Engels) en Latijn in de vijfdes (Frans) zijn CLIL-vakken.
Hoe werkt het?
Een leerling kiest om een vak te volgen in het Nederlands of in het Frans/Engels. Alle leerlingen behandelen dezelfde leerstof. In de CLIL-les wordt alle lesmateriaal in de vreemde taal aangeboden. De leerkracht spreekt zo veel mogelijk Engels of Frans, net als de leerlingen zelf. Op een toets of examen wordt de kennis van het vak (geschiedenis, economie, Latijn) getoetst, niet van het Frans of Engels.
Voor wie?
CLIL is niet alleen goed voor leerlingen die sterk zijn in talen. Leerlingen die wat meer moeite hebben met talen zullen zeker geholpen zijn met de extra oefentijd in het Frans of Engels.
Voor de leerlingen uit 1Au zijn er 2 mogelijkheden: ofwel kiezen ze voor de module Latijn van 4 lesuren, ofwel kiezen ze voor 1 lesuur Frans, 1 lesuur wiskunde en een keuzemodule van 2 lesuren.
In deze module ontdek je de Latijnse woordenschat en spraakkunst. Zodra je die wat onder de knie hebt, kan je al teksten lezen en vertalen. Zo gaat de wereld van de Romeinen voor je open, met hun rijke cultuur, boeiende geschiedenis en spannende verhalen. Tot op vandaag hebben de Romeinen invloed op ons leven! Inzicht in het Latijn zal je ook helpen bij het leren van moderne vreemde talen.
In deze module leer je programmeren in een technologische omgeving. Naast het programmeren op een computer zal je in een elektronische omgeving displays, motortjes en leds aansturen en werken met sensoren (afstandssensor, drukknop, temperatuursensor, vochtigheidssensor,..). Een app voor smartphone of tablet, een 3D-printer en lasercutter kunnen je daarbij helpen. Na het aanleren van een aantal basisvaardigheden zal je vanuit een probleemstelling een oplossing creëren. In deze module kan je zeker je talenten op vlak van wiskunde, wetenschap en techniek verder ontplooien.
In de module ondernemen verken je projectmatig twee domeinen. In een eerste domein ontdek je aan de hand van eigen onderzoeksvragen de verschillende aspecten van het dagelijkse economische leven. Als consument leer je hoe duur het leven is en welke elementen het gezinsbudget bepalen. Het tweede domein brengt je in het leven van een ondernemer. Je zet een eigen zaak op en leert aan de hand van een eigen onderneming de verschillende aspecten van ondernemerschap kennen.
Adres
Grote Markt 13, 8930 Menen
Bel
056 51 13 32
info@collegemenen.be