Vrijdag 22/4 ging de vlinderworkshop door in samenwerking met de universiteit Gent. De workshop maakt deel uit van het "citizen science project" waarbij wetenschap dichter bij het volk gebracht wordt. Bij dit project monitoren Vlaamse scholen (wij) , onderzoekers (universiteit Gent departement fysica) en lokale partners met een netwerk van 70 weerstations het weer in omgevingen waar er tot nu toe nog geen data van waren.
Wij hebben een vlinder-weerstation (vlinder 43) in Menen op de site van de technische dienst in de Yvonne Serruysstraat. Daar wordt wind, temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid en druk om de 5 minuten geregistreerd. Het is de bedoeling om de invloed van de omgeving (landelijk, stadscentra, industriële sites, bossen, ...) op de atmosfeer te onderzoeken.
De leerlingen van 5WW6 gingen aan de slag met de data van het vlinder 43 weerstation van augustus 2020. Ze analyseerden de data, maakten grafieken en berekenden de hittestress. Hittestress is een belangrijke factor voor het welbevinden van mensen tijdens hittegolven. Hittestress kan lijden tot ernstige gezondheidsproblemen. Ze is verantwoordelijk voor oversterfte bij ouderen, jonge kinderen en zieken. De data werden ook vergeleken met data van aan de kust, de volle natuur en iets minder verstedelijkte gebieden uit Vlaanderen.
Onze leerlingen werkten 2 volle uren heel intensief mee met de universiteitsstudenten die hen kwamen begeleiden. Over de middag was er ook even tijd om het weerstation te bezoeken.
Het was voor ons een win-win-project: de leerlingen konden kennis maken met data-analyse en met hoe het er aan toe gaat aan de universiteit en de begeleidende studenten die er aan denken om misschien als wetenschapper les te geven in een middelbare school, konden even proeven van het onderwijssysteem. Het was een geslaagde samenwerking!