Banjo-Orkest zwaait dirigent Jacques Lecluyze uit

NaamloosBijna drie jaar geleden mochten wij jullie, overigens met groot succes, ons jubileumconcert aanbieden naar aanleiding van de viering van 60 jaar Banjo-Orkest. Op 5 november is er een nieuw jubileum, vijftien jaar na de nieuwe doorstart. Het jubileumconcert wordt daarnaast een eresaluut aan dirigent Jacques Lecluyze.

Na decennia van muzikale Siberische stilte, los van enkele gezellige reünies, is het Banjo-Orkest door een toeval in 2007 uit de as verrezen. De uitnodiging van het college om naar aanleiding van de viering 175 jaar Sint-Aloysiuscollege Menen als top of the bill op de feestavond in zaal Cortina Wevelgem na al die jaren eens een concert aan te bieden, was een immense uitdaging. Met een denderend resultaat! Hierna konden we uiteraard niet zomaar gaan chillen. Want kort nadien ontvingen wij tot onze grote verrassing van zowat overal de ene uitnodiging na de andere om opnieuw te gaan concerteren. Het werd zowaar een succesverhaal, ondertussen al 15 jaren lang.

Met het concert van zaterdag 5 november zijn we aan het 133ste concert toe in die 15 jaren!

Ongeveer 85 procent van de groep bestaat nog steeds uit de ouwe knarren uit de collegetijd van meer dan 60 jaren geleden, aangevuld met enkele jongere dartele veulens. Ondanks het niet te overbruggen generatieverschil is de onderlinge relatie tussen die beide groepen gewoonweg schitterend te noemen.

Eind juni 2022 konden wij na de ellendige coronatijd onze zesde tweejaarlijkse concertreis beleven, ditmaal richting Gengenbach in het Zwarte Woud in Duitsland. Het werd andermaal een buitengewoon gebeuren vol gezelligheid, vriendschap en muzikaal genot.

Afscheid en intense dankbaarheid

Jammer genoeg worden wij vandaag geconfronteerd met de gezondheidsperikelen van onze geliefde dirigent Jacques Lecluyze, eredirecteur van de Academie voor Muziek en Woord in Menen. Noodgedwongen, tot zijn diepe spijt en onze grote droefheid, heeft Jacques na rijp beraad beslist om zijn muzikale activiteiten af te ronden en het dirigeerstokje er voor goed bij neer te leggen. Zowel in ons orkest, zijn Sinjakoor als de groep Allegretto. Zoiets hadden wij ons tot voor kort nooit kunnen inbeelden. Sinds Jacques meer dan tien jaar geleden als dirigent maar ook als componist van diverse liederen voor het orkest aan onze pupiter is opgedoken, heeft hij als subliem professioneel muzikant en overigens conservatorium-laureaat de groep tot een echt wel hoog niveau getild.

We blijven nu verweesd achter, maar hebben alle respect voor zijn beslissing. We zullen hem eeuwig dankbaar zijn voor al het mooie dat hij ons jaar na jaar heeft bijgebracht en waarbij hij ons orkest heeft gebracht tot het niveau waar het nu staat.

Wat de toekomst biedt? Een oplossing zal zeker gevonden worden, aangezien geen enkele muzikant van het orkest ook maar een moment heeft overwogen om er het muzikale bijltje voorgoed bij neer te leggen. Het Banjo-Orkest staat immer pal!

Het jubileumconcert van vandaag is tegelijk een eresaluut van onze groep aan dirigent Jacques die we in de nabije toekomst voortaan echt zullen moeten missen. Maar om het met de woorden van Brusselaars te zeggen, stoemelings koesteren we de hoop dat Jacques ons in de toekomst nog met raad en daad zal willen bijstaan. Dit is de uitdrukkelijke wens, hoop en verwachting van ons allen.

Naar versie 3.0

Onze gedachten gaan vanavond ook uit naar onze dierbare stichter-componist-dirigent Alfons Bouckaert, bijna 99 jaar oud, eeuwig en onvergankelijk. We zeggen hier en nu vanuit het diepste van ons hart formeel dat we zonder hem hier vanavond niet zouden hebben geperformd. We blijven hem ontzettend dankbaar voor al het mooie dat hij ons zo lang geleden en ook nog sindsdien heeft bijgebracht.

Ten slotte wil ons ensemble bij die gelegenheid zeker niet nalaten onze grote dankbaarheid te uiten tegenover het Sint-Aloysiuscollege en zijn directeur Mathieu Dehaene. Voor alle faciliteiten waarvan wij die hele periode sinds onze verrijzenis zo maar gebruik mogen maken, zeggen wij hem gemeend dank! Faciliteiten als ons repetitielokaal, namelijk de aula hier, maar ook de bar voor de pauze in onze repetities en de bergruimte voor ons materieel.

Drie jaren geleden mocht ik ons jubileumconcert benoemen als 2.0, wat aangewend wordt voor de aanduiding van iets dat hoogstaand en zeer kwalitatief is.

Maar vandaag krijgt ons concert er een nieuwe aanduiding bij. Wij hopen dat jullie op 5 november intens zullen genieten van dit concert door het Banjo-Orkest: 3.0.

Het concert Thuis in ’t college start om 20 uur in de aula van het Sint-Aloysiuscollege. Kaarten kosten 12 euro, voor een vipticket betaal je 40 euro. Kaarten zijn te verkrijgen via www.banjo-orkest.be

Marc Decramer, voorzitter

Contact

Grote Markt 13
  8930 Menen
+32 56 51 13 32
info@collegemenen.be

Sociale media

Scholengemeenschap