“Wetenschappen, techniek en wiskunde vind ik erg boeiend”
32.820 leerlingen uit de eerste graad van bijna 300 Vlaamse scholen namen deel aan de Vlaamse STEM Olympiade. 67 finalisten mogen zaterdag deelnemen aan de grote finale in het ministerie van Onderwijs in Brussel. Een van hen is Noor De Winter uit 1Au 5. Zij is een van de zeven West-Vlaamse leerlingen die een schitterende ronde van 32 moeilijke STEM-vragen heeft opgelost. Ze is trots dat ze zaterdag de SAM-kleuren mag vertegenwoordigen in Brussel.
Door Xavier Coppens
Noor De Winter is sinds september leerling van het Sint-Aloysiuscollege in Menen. Ze koos voor de richting Au met als module Toegepaste Wetenschappen. “Ik ben erg geïnteresseerd in wetenschappen, net als mijn ouders trouwens. Ook in de lagere school was WERO een van mijn lievelingsvakken. STEM-ervaring heb ik opgedaan tijdens de techniekacademie in het derde en het vijfde leerjaar.”
Met die bagage op zak en rijk aan enkele maanden Technieklessen nam ze deel aan de Vlaamse STEM Olympiade, net als alle andere leerlingen van het eerste en tweede jaar. “We kregen 32 vragen en die waren heel uiteenlopend: een mengeling van natuur, techniek en logisch denken. Voor wie STEM overigens niet kent, dat is de afkorting van Science, Technology, Engineering en Mathematics. Die vragen lagen me erg goed. Ik vind wetenschappen, wiskunde en techniek erg interessant en zou daar later zeker iets mee willen doen. Vandaag weet ik wel nog niet exact wat.”
Gevarieerde vragen
Noor De Winter behaalde een topscore en belandt in de grote finale van zaterdag 11 maart. “Ik zie het zitten, maar ben toch wel wat nerveus”, geeft Noor toe. “In het ministerie van Onderwijs krijgen we zestien nieuwe, theoretische vragen en vier praktische proeven. Omdat de vragen heel gevarieerd zijn, is het niet zo gemakkelijk om mij voor te bereiden.”
“Tijdens de praktische STEM-proeven komen elektriciteit, programmeren, robot, mechanica en bio-technologie aan bod”, pikt Rik Hostyn in. Hij is coördinator van de Vlaamse STEM Olympiade. “De finalisten strijden voor een gouden, zilveren of bronzen plaats. Aan de wedstrijd is een prijzenpot van 17.000 euro in natura gemoeid. Met dank aan onze belangrijke partners: hogescholen, universiteiten, NMBS, Infrabel, TVH, Equans, Defensie, Johnson&Johnson, Volta, Agoria en EOS. Wie de finale haalt, mag best trots zijn. Ook de school mag trots zijn. De kans om een finalist te leveren, is immers 1 op 500.”
Prijsuitreiking met minister
Noor zal er zaterdag samen met haar mama, papa en zus een dagje Brussel van maken. “Ik zal tevreden zijn met elke plaats in de finale, maar ga natuurlijk proberen om het zo goed mogelijk te doen. De prijzen lijken me wel wat. Anderzijds ben ik blij dat ik naar de finale mag. Mijn ouders en mijn zus zullen supporteren. Om 13.30 uur worden we verwacht en krijgen we een drankje. Een half uur later start de wedstrijd. Mijn zus hoopt om daarna nog een bezoekje te brengen aan de winkelstraat. We gaan in elk geval samen iets eten in Brussel.”
Na de wedstrijd is er een receptie tijdens de prijsuitreiking. Ook minister van Onderwijs Ben Weyts zal er aanwezig zijn.
Duim je mee voor Noor?
Alvast veel succes!