Oud-leerling Leen Vermont speelt belangrijke rol in ‘Het verhaal van Vlaanderen’

“Ik nam inhoudelijk voorbereidingswerk voor mijn rekening”

‘Het verhaal van Vlaanderen’ op één beroerde Vlaanderen en werd een kijkcijfercanon. Wellicht zag je ook een of meerdere afleveringen. Maar wist je dat een oud-leerling een belangrijke rol speelde in het programma. Vooral achter de schermen weliswaar. Leen Vermont was wel te ziein de making of-aflevering van ‘Het verhaal van Vlaanderen’. Maar liefst drie jaar werkte ze aan dit huzarenstukje. Hoog tijd dus om enkele vragen op haar af te vuren.

Door Lies Roggeman

- Hoe kwam je van de schoolbanken in SAM bij het programma Het verhaal van Vlaanderen terecht?

Ik ben na het zesde middelbaar (Moderne Talen-Wetenschappen, de lichting van 2008) Toegepaste Taalkunde (Frans-Chinees) gaan studeren. Maar ik had altijd al in mijn achterhoofd dat ik geen masteropleiding vertaler of tolk wou doen, maar de masteropleiding journalistiek. Het plan was om ooit buitenlandcorrespondent in China te worden. Maar tijdens die masteropleiding werd die functie op de VRT afgeschaft. Via een docent kon ik een stage doen bij een televisieproductiehuis. En dat is me bevallen. Ondertussen maak ik ongeveer tien jaar tv-programma's. Ik heb verschillende functies uitgevoerd binnen het tv-maken, maar ik ben nu al een hele tijd freelance tv-redacteur. Dat wil zeggen dat ik het inhoudelijke voorbereidingswerk van een tv-project voor mijn rekening neem.

- Hoe lang en met hoeveel mensen hebben jullie hieraan gewerkt?

Het verhaal van Vlaanderen is een bijzonder project. Ik heb er bijna drie jaar aan gewerkt (met een korte onderbreking van drie maanden, want midden in de voorbereidingstijd werd ik mama). We hebben hier met twee redacteurs, een eindredacteur en een hoofdredacteur aan gewerkt. En dit natuurlijk samen met heel veel experten die we geraadpleegd hebben en die ons bijstonden om het verhaal inhoudelijk zo juist mogelijk te krijgen.

Leen Vermont

-Wat was de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging was keuzes maken. Wat willen we graag vertellen? Wat zouden we moeten vertellen. Wat verwachten de mensen dat we gaan vertellen en hoe vinden we een evenwicht tussen die verhalen en verrassende verhalen?

- Hoe blij ben je dat het programma zo enthousiast wordt onthaald? Trek je je minder positieve reacties aan?

Goede kijkcijfers zijn altijd fijn. Zeker voor een programma waaraan je zo lang gewerkt hebt. Veel mensen spreken me ook aan over het programma (en mijn klein rolletje er in, ik ben vaker herkend dan dat ik op voorhand gedacht had). In het begin heb ik de opiniestukken over het programma bijna allemaal gelezen. Maar ik merkte dat ik me er vaak heel boos over maakte (omdat er soms echt onwaarheden werden verteld). Andere kon ik dan natuurlijk wel weer volgen in hun kritiek. We kunnen niet alles vertellen en ik begrijp dat iemand anders ook andere keuzes zou maken. Maar uiteindelijk ben ik gestopt met die stukken te lezen, al heeft dat er misschien ook mee te maken dat momenteel de afleveringen uitgezonden worden die mijn collega voorbereid heeft. De laatste twee zijn mijn werk en dan ga ik het misschien toch weer wat harder opvolgen.

Leen Vermont 2

- Staan er al volgende (grote) projecten op stapel? Zo ja, kan/mag je daar al iets over vertellen?

Ik blijf tv-programma’s maken, maar over mijn volgend programma mag ik (toch op papier) nog niet veel vertellen. Natuurlijk zijn veel mensen hier wel al van op de hoogte, omdat ik hen opbel om te vragen of ze willen meewerken aan het project. Maar de officiële aankondiging zal door VTM gebeuren, als we al wat verder in onze voorbereiding zijn.

- Tot slot duiken we nog eens het verleden in: wat is je leukste herinnering aan SAM?

Dat zijn er veel, denk ik. Onze eindejaarsreis naar Italië was natuurlijk heel bijzonder. En hoewel ik zeker ook veel geleerd heb op SAM, onthoud je toch de momenten dat de leerkrachten de teugels wat lieten vieren. Zo schiet me nu een moment te binnen waarbij we op een heel warme dag een laboklas moesten poetsen. En er door de vingers werd gezien dat er af en toe wel een beetje kwistig met het water werd omgesprongen …

Bedankt voor het interview, Leen! Hou ons zeker op de hoogte van toekomstige tv-projecten. We wensen je alvast veel succes en plezier.

Voor wie het fragment met Leen Vermont gemist heeft, dit is de link: https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/achter-het-verhaal-van-vlaanderen/1/achter-het-verhaal-van-vlaanderen-s1a9/

Contact

Grote Markt 13
  8930 Menen
+32 56 51 13 32
info@collegemenen.be

Sociale media

Scholengemeenschap