Oud-leerling Elena Mihai ontdekt de wereld tijdens haar studies: van Seoul naar Washington

 

Elena trok 2 jaar geleden onze schoolpoort achter zich toe. Vanuit de richting Latijn – Moderne talen besloot ze de richting Digital Design & Development te volgen aan Howest Kortrijk. Verrassend genoeg moeten we niet naar Kortrijk om te weten hoe ze het stelt, maar naar Zuid-Korea waar ze een semester mag studeren aan de Hanyang University in Seoul.

Door Anneke Vanden Bergh

Welke richting studeer je?

“Digital Design & Development droeg mijn voorkeur weg omdat het een perfecte combinatie bood van design en technologie. Bovendien is het een toekomstgerichte richting vermits de wereld elke dag wat ‘digitaler’ wordt. Tijdens mijn studie leer ik digitale ervaringen van begin tot einde te ontwikkelen. Van onderzoek naar design tot het effectief ontwikkelen van deze producten en services. Dit kunnen websites, apps, hubs ... zijn. Maar het kan ook verder gaan naar project mapping, AR/VR, animatie …”, vertelt Elena.

Hoe ben je erin geslaagd om in Zuid-Korea te studeren?

“Ik kreeg via een uitwisselingsproject de kans om een semester in Zuid-Korea aan Hanyang University te studeren. Hier volg ik communication in advertising & public relations. Ik mag mijn eigen lessenpakket samenstellen en lessen kiezen die mijn ontwikkeling als digitale creatieveling bevorderen. Zuid-Korea is een ideale plaats om Digital Design te studeren aangezien het land op technologisch vlak een koploper is. Zo heb ik al veel ideeën en inspiratie opgedaan die ik later in mijn eigen projecten kan implementeren. Na dit semester zet ik mijn studies voort in Washington D.C. waar ik deelneem aan The Washington Center program. Dit is een programma waarbij je stage kan lopen in Washington D.C. Daarnaast kan je je focussen op je carrière en persoonlijke ontwikkeling door middel van verschillende workshops en avondlessen. Ik ga forensische psychologie volgen. Na die stage is mijn studie afgerond.”
Elena 3

Wat doet dat met jou als mens, studeren aan de andere kant van de wereld?

“Ik ben intussen veel zelfstandiger geworden aangezien ik in België nog bij mijn ouders woonde, maar nu ben ik op mezelf aangewezen. Ik kende niemand vooraleer ik naar hier kwam en kon aan niemand hulp vragen. Toch heb ik snel enorm veel mensen leren kennen en vrienden gemaakt voor het leven. We leven hier allemaal in een groot studentenhuis en delen een kamer met een ander persoon. Veel studenten slapen in een dorm. Dit heeft zijn positieve en negatieve kanten. Je hebt veel minder privacy dan thuis, maar aan de andere kant is het wel gezellig om niet alleen te zijn en je wordt meer gepusht om buiten te komen … In dit gebouw hebben we sportzalen, winkels, restaurants, een gemeenschappelijke ruimte met pingpongtafels en biljardtafels en een aparte karaokezaal (mijn persoonlijke favoriet). Dit allemaal in een gebouw dat zich op ons campus bevindt. Ons campus is enorm indrukwekkend. We hebben bussen die ons kunnen rondrijden aangezien het minstens een half uur wandelen is vooraleer je buiten de campus bent. Ook hebben we faciliteiten zoals theehuizen, kappers, verschillende restaurants en sportterreinen.”

Kon je je gemakkelijk aanpassen?

“Een grote moeilijkheid voor mij was de taalbarrière. Ik sprak geen woord Koreaans en bijna niemand drukt zich uit in het Engels. Ze gebruiken hier een ander alfabet en ik moest alles vertalen met een app. Intussen heb ik een basiscursus Koreaans gevolgd en kan ik nu mijn weg vinden en de belangrijkste communicaties voeren zoals naar de winkel gaan en eten bestellen op restaurant. Naast de taalbarrière, onderga ik regelmatig een cultuurschok. Ik ben hier al meer dan drie maanden, maar toch blijft Zuid-Korea mij elke dag verbazen. Ik wist wel dat ik in een andere wereld zou terechtkomen. Maar het aantal verschillen oversteeg mijn verwachtingen. Een van de grote verschillen is het enorm respect voor ouderen. Zo zijn er speciale stoelen op elk publiek transport voor ouderen en zwangere vrouwen, waar niemand op mag zitten die niet onder een van deze twee categorieën valt. Ook aan tafel moet de jongste persoon schenken voor de andere personen.”

Ondertussen voel je je er al thuis wellicht?

Ik heb hier gelukkig een fantastische vriendengroep en heb mensen van overal ter wereld leren kennen. Door al deze mensen kan ik het hier mijn tweede thuis noemen. Dit is voor mij een van de belangrijkste factors van deze uitwisseling. Elke avond eten we samen en in het weekend gaan we samen nieuwe plaatsen ontdekken. We gaan ook samen op citytrip. Na het semester vieren we ook de feestdagen samen. Ik ben dus enorm dankbaar voor de vrienden die ik hier heb ontmoet en die als een grote familie aanvoelen. En, er zijn hier ook verassend veel Belgen. Drie vrienden uit mijn hechte vriendengroep zijn Belgen. Een daarvan is zelfs mijn kamergenote.

Ik heb geen last van heimwee: er is hier elke dag iets nieuws te beleven en elke dag is een nieuw avontuur, waardoor ik geen tijd heb om mijn leven in België te missen.”

Je bent ondertussen al in Washington, hoe blik je terug op je ervaring in Seoul?

“Het contact met de vele nationaliteiten is wel het mooiste aan deze ervaring. Een internationale ervaring is enorm verrijkend en raad ik aan iedereen aan. Het was vast en zeker een van de beste beslissingen van mijn leven en mocht ik terug kunnen keren in de tijd, zou ik opnieuw gekozen hebben om dit te doen. Door mijn internationale ervaring heb ik een bredere kijk op de wereld ontwikkeld. Dit zal mij zal helpen in mijn toekomstige jobs, maar ook in mijn persoonlijke projecten en mijn persoonlijk leven. Ik ben vooral geïnteresseerd in UI/UX design en motion graphics, dus ik droom van een job in dit domein.”

Trots op onze oud-leerling, danken we Elena voor dit mooie relaas en wensen haar al het beste toe in Washington!

Contact

Grote Markt 13
  8930 Menen
+32 56 51 13 32
info@collegemenen.be

Sociale media

Scholengemeenschap