Een hoogdag vandaag voor Wannes Vlaeminck uit 5WW8: hij werd op donderdag 27 oktober namelijk samen met zijn ploegmaats van het acrogym-team gehuldigd door koning Filip voor de medailles die ze behaalden deze zomer op de Wereldspelen. Tijd dus om eens kennis te maken met deze jongeman die al een heel stuk van de wereld zag, Sergei Bubka ontmoette en ondertussen wel al op turnpensioen is als gymnast ...
Door Ignace Van der Heyden
Wannes, eerst voor zij die acrogym niet kennen, wat moeten we ons daar bij voorstellen?
“Acrogym of acrobatische gymnastiek is een vrij jonge discipline binnen de gymnastiek waarbij er vooral in teams op muziek allerlei acrobatische constructies worden uitgevoerd door de bovenpartner en de onderpartner(s). Het is dus een fysiek zware sport waar je zowel lenigheid, kracht als uithouding voor nodig hebt.”
Hoe ben jij die acrogym euh … ingerold?
“Al sinds het vierde leerjaar volgde ik de richting Topsport Belofte toestelturnen in Lauwe: dat betekende dat ik toen al school volop combineerde met turnen tijdens en direct na de schooluren. In het eerste middelbaar stapte ik dan over naar het internaat van de Topsportschool in Gent waar ik bijna dagelijkse twee keer trainde en dit telkens afgewisseld met de lessen. In het derde middelbaar ben ik dan in de acrogymploeg terechtgekomen, omdat ik in het toestelturnen moeilijker tot mijn recht kwam en ze in het acroteam nog een sterke bovenman zochten. Het is dan in die ploeg dat we de afgelopen jaren al onze successen boekten. Samen met Simon de Wever, Jonas Raus en Viktor Vermeire kaapten we verschillende medailles weg op tal van kampioenschappen.”
Waren er ook nadelen verbonden aan dat topsportbestaan?
“Jazeker, in de coronaperiode was het een vrij eenzaam bestaan, omdat we natuurlijk moesten blijven trainen, maar we dat niet in groep mochten doen. Ik heb dan een tijdje alleen getraind om in vorm te blijven, maar ik was blij toen dat achter de rug was. Bovendien is het niet evident om veel vrienden te maken in deze topsportwereld. We zijn bijvoorbeeld met ons kwartet ook nog eens afkomstig uit vier verschillende provincies! Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op. Ook reizen we heel veel, trainen we voortdurend en hebben we dan ook weinig tijd om eens op stap te gaan met familie of vrienden of om andere dingen te doen die jongeren van mijn leeftijd normaal doen.”
Anderzijds heb je ook zeker al wel kunnen genieten van de positieve kanten van een leven als topsporter?
“Zeker en vast, het was een leuke tijd waarin we heel wat medailles en prijzen pakten. Daarnaast ontdekten we ook al een stukje van de wereld: zo was ik al voor kampioenschappen in de Verenigde Staten, in Sofia, Geneve en Pesaro en voor de Wereldspelen (dat zijn zowat de Olympische Spelen voor niet-Olympische sporten) trokken we naar Baku waar we onder andere met de bus over het stratencircuit van de Grote Prijs Formule 1 van Azerbeidjan reden. Al zagen we op al die tornooien vooral de sporthal en de weg van en naar het hotel …”
Klopt het eigenlijk dat je acrogym-carrière er ondertussen op zit?
“Ja inderdaad. Ik ben de laatste maanden flink gegroeid en als bovenman in een kwartet wordt het dan steeds moeilijker om in de lucht gegooid te worden of om als bovenste gymnast bewegingen uit te voeren terwijl de drie anderen je ondersteunen. Ook besloten mijn compagnons om zich op andere zaken te focussen: twee gaan zich meer richten op hun studies in het hoger onderwijs terwijl de andere het werkveld in trekt.”
Heb je er dan geen spijt van dat dit nu al stopt?
“Neen hoor, ik heb dit mooi afgesloten, we hebben een fantastische periode gekend waarin we ook heel wat opofferingen hebben moeten doen maar die inspanningen hebben zeker geloond als je kijkt naar de mooie prijzenkast die we ondertussen verzameld hebben. Al vind ik nog altijd dat er te weinig media- aandacht is voor de minder bekende sporten. Op de Wereldspelen in Birmingham in juli 2022 kaapten we met de Belgische delegatie maar liefst 20 medailles weg, waaronder 11 gouden, maar toch ging toen de meeste aandacht op radio en televisie naar de atletiek kampioenschappen in Eugene. Gelukkig heeft het BOIC nu toch ook verkregen dat wij met alle medaillewinnaars gehuldigd worden op het koninklijk paleis door koning Filip. Daar kijk ik alvast wel erg naar uit!”
En terecht! Er zijn maar weinig Belgen die ooit zo’n uitnodiging van de koning in hun brievenbus krijgen. Maar het einde van je topsportcarrière betekende ook dat je de topsportschool in Gent diende te verlaten en je op zoek moest naar een andere middelbare school.
Hoe kwam je dan in SAM terecht?
“Ik woon in Menen en ik was eigenlijk in het eerste middelbaar hier al ingeschreven maar toen kreeg ik alsnog de kans om mijn topsportstatuut te verlengen waardoor ik naar Gent trok. Maar de overgang nu van het 4e naar het 5e jaar hier is alvast vlot verlopen. Ik volgde al de richting wetenschappen in Gent, maar aangezien we daar ook heel wat uren trainden, werd de leerstof van de theorievakken meer gebald en dienden we ook vaker de lessen zelfstandig te verwerken. Alle taken verschenen dan op Smartschool en we konden dan de opnames van de lessen herbekijken. Nu zit ik hier in SAM natuurlijk veel meer uren op de schoolbanken, maar ik ben alvast blij met hoe de eerste twee maanden hier verlopen zijn. Ik begin zelfs alle lokalen al makkelijk terug te vinden !”
Nu je niet meer wekelijks 28 uren moet trainen, heb je dan nu wel meer tijd voor andere dingen? Sport je bijvoorbeeld nog altijd?
“Ik turn nog wel een keer in de week, maar onlangs ben ik gestart met polsstokspringen. Dat is ook geen makkelijke discipline waar je zowel fysiek als technisch sterk voor moet staan. Maar het bevalt me wel en het is een leuke uitdaging. Ik heb trouwens op de Wereldspelen mijn medaille gekregen van de Oekraïense polsstokspringer Sergei Bubka, een legende in zijn sport. Hij verbeterde maar liefst 35 keer het wereldrecord hoogspringen en is momenteel vicevoorzitter van de Internationale Atletiekfederatie. Wie weet kan ik ooit in zijn voetsporen treden …”
We wensen het je alvast toe! Veel succes ook hier op school en doe de groeten aan koning Filip